Basis GGZ en specialistische zorg

Vanaf 1 januari 2014 ga je voor de behandeling van psychische klachten naar de huisarts. Kan de huisarts of praktijkondersteuner (POH-GGZ) je onvoldoende behandelen?

Dan kan hij je doorverwijzen naar een zorgaanbieder binnen de 1. Basis GGZ (tot 2013 de eerstelijns psychologische zorg), of naar de 2. Gespecialiseerde GGZ (tot 2013 de tweedelijns GGZ). Bedrijfsartsen en jeugdartsen mogen ook doorverwijzen naar de Basis of Gespecialiseerde GGZ. Mediant biedt beide vormen van zorg aan en bespreekt met jou welke zorg het beste bij je kan passen.

  1. Basis GGZ voor lichte tot matige psychische aandoeningen

Sinds 2014 valt iedereen met een lichte tot matige psychische aandoening onder de Basis GGZ. Een behandeling binnen de Basis GGZ kan bestaan uit:

  • gesprekken met een psycholoog, sociaal psychiatrisch verpleegkundige of psychiater;
  • een vorm van e-Health;
  • een combinatie van gesprekken en e-Health.

Kenmerkend voor de Basis GGZ is dat het gaat om een kortdurende behandeling van vaak maximaal 10 gesprekken.

  1. Gespecialiseerde GGZ voor meer complexe psychische aandoeningen

Zijn je problemen na behandeling in de Basis GGZ nog niet opgelost? Of kunnen je psychische problemen niet behandeld worden in de Basis GGZ? Dan kan je huisarts je doorverwijzen naar de gespecialiseerde GGZ. Deze vorm van zorg is bedoeld voor cliƫnten met meer complexe psychische aandoeningen of met een combinatie van aandoeningen.

 

BalanZ en Basis GGZ en Gespecialiseerde GGZ


De Richtlijn Eetstoornissen geeft aan dat de ernst en de gevolgen van een eetstoornis, zowel psychisch als lichamelijk, groot zijn. BalanZ kiest er voor om bij de intake de cliĆ«nten goed te screenen en advies uit te brengen over basis of gespecialiseerde zorg.