Boulimia Nervosa

Als je Boulimia Nervosa hebt, ben je vaak ontevreden over jezelf, over je lichaam en gewicht. Je bent bang om dik te worden of aan te komen. Om dit te voorkomen hanteert je een strikt eetpatroon, maar mede hierdoor ontstaat er meerdere keren per week een eet drang, die leidt tot een eetbui Binnen een kort tijdsbestek eet je een hoeveelheid voedsel die zeer zeker groter is dan wat de meeste mensen in eenzelfde tijdsbestek eten.

Het gevoel van beheersing tijdens een eetbui is zoek, je hebt het gevoel niet zelf te kunnen bepalen hoeveel je eet of te stoppen. Het schuldgevoel achteraf is enorm en de eetbui wordt ‘gecompenseerd’ door middel van braken, laxeren of sporten.

De kans op ernstige lichamelijke gevolgen is groot. Je kan last krijgen van maag, darmen keel of gebit. Door het braken en laxeren verlies je veel vocht, waardoor het kaliumgehalte in het bloed kan dalen en er hartritmestoornissen kunnen ontstaan of zelfs een hartstilstand. Ook heeft de eetstoornis invloed op je stemming, sociale leven en zelfbeeld.

Mensen met Boulimia Nervosa schamen zich vaak voor hun probleem, waardoor eetbuien en compensatiegedrag vaak stiekem plaatsvinden. Het gewicht valt vaak binnen de grenzen van een gezond gewicht, waardoor de eetstoornis voor de buitenwereld minder snel opvalt dan bijvoorbeeld Anorexia Nervosa. Hulp zoeken om aan de eetstoornis te werken is erg belangrijk. Zo’n twee derde van de mensen met je Boulimia Nervosa kan deels of geheel herstellen bij tijdige hulp. (Bron: www.naeweb.nl)