Binge Eating Disorder (eetbuistoornis)

Binge Eating Disorder (BED), ofwel, eetbuistoornis, lijkt in veel opzichten op Boulimia Nervosa: er vinden meerdere eetbuien per week plaats. Het verschil tussen iemand met Boulimia en iemand met BED is het feit dat iemand met Boulimia de eetbui naderhand compenseert. Iemand met BED doet dit niet, waardoor er een (ernstig) overgewicht kan ontstaan.

Eetbuien gebeuren vaak stiekem en er wordt sneller gegeten dan normaal. Je hebt het gevoel niet te kunnen stoppen.Na afloop kun je je schuldig voelen en walgen van jezelf. Een eetbui kan ontstaan doordat je jezelf misschien iets kleins te eten gunt, maar niet kunt stoppen, omdat er iets naars is gebeurd en dit probeert weg te stoppen door te eten. Of omdat je weken gelijnd hebt.

Onderstaande symptomen komen vaak voor als je last hebt van eetbuien:

  • Je eet in korte tijd (vaak binnen een half uur tot 2 uur) heel veel achter elkaar
  • Je hebt geen honger maar toch het gevoel dat je moet eten
  • Tijdens een eetbui heb je geen controle over jezelf en je kan niet stoppen
  • Je eet sneller dan een gemiddeld persoon en stopt niet bij een vol gevoel
  • Je hebt last van overgewicht of je bent in korte tijd veel aangekomen

 

Behandeling eetbuistoornis

De meeste voorkomende behandeling voor de eetbuistoornis is cognitieve gedragstherapie waarbij er gewerkt wordt aan meer inzicht in de instandhoudende factoren van een eetbui. Tevens kan lichamelijke controle en dieetadvies onderdeel zijn van de behandeling. Vaak wordt er gestart met een individuele behandeling, waarna een vervolg behandeling in een groep tot de opties behoort.

 

Deeltijdbehandeling voor mensen met een eetbuistoornis

 

Er komt vaak veel schaamte kijken bij het hebben van een eetbuistoornis en overgewicht. Het kan moeilijk zijn erover te praten met anderen of situaties waarin je wordt geconfronteerd met je lichaam of gewicht ga je uit de weg. Overgewicht kan grote gevolgen hebben voor je gezondheid, zoals en hoge bloeddruk, diabetes mellitus (suikerziekte), hart -en vaatziekten en trombose. Met een tijdige behandeling kan je de risico’s voorkomen of verkleinen.
(Bron: www.naeweb.nl)